Categories
─ PHOTO_STORY_

Uddebo. Nybyggarna.

Om att ta saken i egna händer. Tillsammans.

___Februari. Ett blött tunt snöfall som snart ska försvinna, för det kommer en vår, tiden innan allt slår ut. Tre hundra människor. Igår en före detta industribygd på dekis. Idag ett högst levande litet samhälle.

___Den nedläggningshotade förskolan är åter full av liv: en klubb för livemusik/happenings, världens största kortlek, gemensam bybastu. Och Krister Nygrens sopplunch i Bygdegården, festivalen i Mjällbo, lokal mat från samodlingen och andelsjordbruket, tempehtillverkning…

___Möt några av Uddebos bygdeaktivister.

TEXT/FOTO: PER FRIBERG
Publicerad i Nyhetstidningen ETC 2018

CAROLINE BERGMANN
Uddebos ideella mäklartjänst.

Bara den egentillverkade titeln beskriver hennes engagemang väl – Caroline Bergmann går på tvärs mot den härskande allt-åt-mig-andan. Under många år har hon ideellt länkat ihop tomma hus med bostadssökande, lediga lokaler med kulturarbetare/entrepenörer. Med gott resultat. Uddebo är idag en lika spretig som spirande och levande bygd. Med gamla Väveriets nya ägare finns lediga lokaler med inriktning på närproducerad verksamhet – samtidigt som fler bostäder efterfrågas! Caroline är även med och driver andra projekt i byn. Infödd och kommunpolitiker (mp).
PS. Till Carolines födelsedag samlades bybor och brände ned ett gammalt ruckel till hennes ära. Sen bjöds det tårta och en lista för förslag på vad tomten gemensamt skulle användas till.

Elin Petterson
Med Uddebo Samodlings stolthet röda traktorn Ferguson.

Ett femtontal medlemmar arrenderar mark de odlar gemensamt.
“Med traktorn är arbetsinsatsen helt ok för potatis, lök, pumpa och bondbönor som räcker i stort sett hela året.”
“Jag gillar att odla, men odlings-zonen här uppe på höglandet hör till de sämsta i landet, zon 5, som i delar av Norrland. Det är det enda dåliga med att bo här”.
“Det är väldigt få av oss som jobbar heltid. Det bygger dels på en arbetskritisk inställning, dels på att det är billigt att bo här och att folk tycker att de har viktigare saker för sig”.
Den röda traktorns klistermärke: “Jag <3 (hjärta-symbol) att äga tillsammans”.

Liv Sonntag & Kalle Magnusson
Med barnet Janna och 5000 kvm bostad/lokal.


Nyanlända. Projekt: bli lantisar och utveckla gamla Väveriet.
“Äntligen förverkliga drömmar och försöka göra värden lite bättre”.
“Vi köpte hela stället med mark till en jämförbar kostnad mot en etta i Gbg”
I huset finns idag musikstudio, ateljéer, tapetserarverkstad, matproduktion (tempeh), vinterförvaring av fordon, kurser, workshops..
Planer smids redan för inomhuscamping/vandrarhem och utökat produktionskök m servering. Och kanske mer livsmedelsförädling om Kalle flyttar sina odlingar av shiitakesvamp från Göteborg.
“Vi vill att Väveriet ska bli en levande plats med spännande verksamheter. En plats där nya kombinationer – teknik, hantverk, form, konst och mekanik vävs ihop. Där en vill vara, verka och mötas.